duminică, 1 martie 2009

Primarul

Satul e pierdut intre dealuri.
De la drumul principal mergi mult mult pe un drum semipietruit si prafos. Urci, cobori.
Esti sătul și "excursia" stă să-ți iasă. Și ajungi in sat.
Sat tipic de deal, cu case care nu urmeaza foarte bine o linie continua. Nealiniate. Au porti care din lemn care din tabla furata de pe santierele patriei, iar din spatele casei pornesc gradini imense care coboara in panta, sau dimpotriva urcă una. Garduri nu se prea vad. Intri pe poarta in curtea gospodariei de obicei pe podetul care trece un sant colector. la fel și podetul: care din lemn care din beton sau tablă. N-au o lațime comună. Care dupa posibiltati. Iar santul e sant doar in unele locuri. Ar trebui intretinut. Curatat. In multe locuri se pierde practic. Devine doar o adancitura inverzita, lina, a terenului.
 -Ilie f*t-ul in gat pe ma-sa. Ca cică cand plouă două zile la rand, îi iese apa în curte de la vecin daca face șanțu`.
 -Pai bine și primăria ?! întreb eu
 -Are nu știu câte amenzi. Da` fecioru-su îi polițist la oras.
Casa ca atare e mititică. Nu cred sa aiba mai mult de 4 incaperi. Dar jur imprejurul curtii sunt alte construcții. Bucătaria de vara, un șopron mare care nu știi foarte bine la ce foloseste si un grajd. Gol evident, pentru ca cine are bani sa intretină o vaca, iar cal nu ne trebe. De fapt viața unei familii se desfasoara mai mult in bucătarioara asta de vara. Unele au pat inauntru si televizor. E mica si se incalzeste repede dosr de la aragazul cu butelie. Casa stă goală, întunecoasț și cu folii de nailon peste covoare să nu se strice. Ei cand intra in casa se descalta inca de la treptele de beton care duc in "casa mare".-practic inutil, pentru ca intreaga curte si vorbim de-o suprafata considerabila e betonata. Nu urcăm in casa. Pe o alta portita trecem in grădina din spate.
Ce va ziceam ? Imensa si umbroasa. Straturile cu zarzavaturi or fi in alta parte. Aici pomi, umbra si verdeata multa. Sub un corcoduș imens o masa lunga într-o rănâ si bănci de-o parte si de alta. Ne așezăm si femeia aduce de baut. Bere si suc la flacon, pe o tavita de plastic ciobită, pe care e pusă o dantelă. Cică a pus si căte ceva (carne probabil) la prăjit.
 Ambientul e de vis. Daca stai jos vezi pana departe printre copaci. Totul e verde. Panta se termina la un moment dat, iar pe celalalt deal se vede o căpita de fân la care lucreaza o femeie. Are camasa alba alba si poale(fusta) largi negre. Pe cap o palarie uriasa rotunda de paie.
-Hă?! zic...
El spune ceva si nu-l auzeam. Că nu mergem noi sa-i vad porcii pana se termina una alta ?
Ma sincer n-am prea chef sa ma ridic de-aici. Basca ca o sa-mi arati niste porci porci, la care eu va trebui sa cad pe spate extaziat cand o sa-mi spui ca n-au decat juma de an. Vaaai asa de mari ?! Le dadeam pe putin 15 ani. Că concluzia finală să fie esti gospodar batrane. Le dai bine de mancare.
Da numa in gand. De spus spun.-Merem.
A fost pădurar o viata intreagă. A candidat la primarie o data si anul asta o mai face odata. Atunci a pierdut cu doua voturi. E asa de destept si de "uns cu toate alifiile" ca stie -a c a l c u l a t pe hartie, si cine "nominal"nu l-a votat. Nevasta-sa sta in picioare in spatele lui cu mainile impreunate toata o incantare.
-Pai am doctori si medici la partid la care 30 de ani le-am dus vanat.
-Pai uite-si-mi da un nume de ministru, la asta io i-am facut facultatea. Venea ta-su` la mine ca merge la fi-su la bucuresti. Pai cine avea palinca mai buna ca mine in comuna ?!
Palincasu` as zice io. Dar si ala avea nevoie de lemne la cazan. Care lemn, vorba aia cine are cel mai mult in sat ? Si chiar asa. ”Nu v-ati prea omorat cu agricultura. In afara de pomi nu prea puneti nimic pe-aici. Stiti ca palinca trecea cel mai bine”.
Dar iar numa` in gand.
Imi arata pliantele electorale.
-Am pus, i-a fi atent pe spate, ha ha ha campionatul european. Ai grupele, semifinalele si optimile. Pai așa toata lumea se uita la ele.
-Da zic da` se uita pe spate. Tre`a sa puneti sigla partidului si pe spate -exista pericolul sa creadă lumea ca psd+pc a organizat campionatul, da` cui prodest.
-Nu, zice e bine asa, ca le inghesuiam si astia de la noi sunt oameni batrani; la toti le trebuie ochelari. Ori la crasma nu-si iau ochelarii cu ei.
Nu iau si eu cu mine niste pliante ?
"Ce naiba sa fac cu ele ?"
-Ba iau trei zic, ca am microbisti in familie.
-Pai uite, il stii pe si-mi da numele unui patron de la oras.
-Il stiu zic
-Pai e prieten cu mine. M-a ajutat foarte mult in campania electorala. Il cunosc si pe ta-su`. A zis ca-mi da jeep la primarie daca ma aleg primar. Si nu-i trebe nimic. Vreau sa fac aici un cartier de vile. Pai nu-i departe de oras. Si-a facut si el o casa aici. Pai stii cat e metru patrat de pamant aici ?
Zic un pret. Exploldeaza.
-Cum d-le ?! E la fel de scump ca la Baneasa.
Si-mi da el pretul. Cam de 50 de ori evaluat.
-Nu trebuie numai sa te bati. A făcut el proiectu`. Pe 40 de hectare.
Bine, zic da` voi n-aveti 40 de hectare aici in total.
-Pai nu, e incolo spre padure.
-Cum padure ?! Aia e a ocolului silvic.
-Si ce ? Pai iti spun eu. Padurea in 20 de ani se r e g e n e r e a z a.
Ce-mi place. Il spune rar aproape pe litere. De parca vrea sa si-l intipareasca in minte pe data viitoare. Cunosc genul de mult.
-Pai cu prostii astia din sat am avut discutii si cand cu antena. Uite aia de pe deal. Daca te apleci o vezi.
Ma aplec si vad printre pomi pe primul deal o antena imensa de telefonie mobila cu 5-6 parabolice pe ea.
-Nană Maria ca ei nu-i trebuie fiare de-asupra gradinii. Ca a vazut la televizor, ca o doare capu` din cauza antenelor. Taci, ca și așa esti turcă i-am zis. Si asa nu pricepi nimica cand vorbeste omul cu tine. Poate iti vine mintea la cap.
-Si poate si auzu`, ca e cam surda batrana, chicoteste nevasta-sa din spate.
-Acuma intre noi fiind vorba reia el, de-atunci nu se prea fac cartofii in sat, da` cu banii de la antena am facut apa in sat.
"Apa in sat " ati facut-o cu banii europenilor, iar firma banuiesc ca a fost a protejatului tau . Cum o sa faceti si drumul pana in sat pentru cartierul vostru utopic. Ati vandut gogosi in sat. ..da` numai in gand fireste.
Ce ma frapeaza este ca daca ma uit in stânga si-n dreapta peste acareturile lui... modest. Sa faca parte din oamenii practic dezinteresati material,dar atat de interesati de propia imagine, valoare ?
Sau inca n-a dat de banii bani ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu