duminică, 1 martie 2009

De la sat.

Au mâinile ca niște crengi. Uscate noduroase si pământii. Și le țin in poală impreunate. Stau pe bancă la umbră și sunt trei ; una mai bătrână ca alta. Cea mai bătrână e și umpic dusă cred. Adică e așa de bătrână și pierduta, incât cred ca-i era indiferent cine era pe catafalc. Ea sau moarta.
E imbracată numai ea știe cu ce. Banuiesc că cu ce-a găsit de la pat la usă cand a ieșit. Un fel de haine groase că poate-i frig și mai apoi spre ușă, haine mai lejere că „parcă se vede soare afară pe geam.”
Celelalte doo sunt mai ipene. Corect îmbracate, cu fuste largi si îinfoiate. Negre evident. Cu pachețelul de servețele de hârtie regulamentar. Pentru bocit. Aia bătrână bătrână, are o cârpă incertă în mână.
își fac cruce acolo pe bancă. Șezând. Cea bătrână e evident că ascultă și e atentă la slujbă. Ea dă din cap din când în când a aprobare la ce spune popa, si văd clar cum iși mișcă buzele a rugăciune în același timp cu popa. Și le știe pe toate. Și rugăciunile și cântările. E atăt de știrbăăă... că zici că-i un nou născut. Celelalte două bârfesc. Din când în când mai cască. Nu că ar uita să-și facă cruce la momentul oportun. Nuuu...
Mie... nu-mi prea iese. O mai fac pe stanga, o mai fac pe dreapta. Da` ele -numai ele ma pot vedea, nu ma baga in seama. Ma uitam la ele si incercam sa mi le imaginez tinere. Practic faceam uz de toata imaginatia mea, nu de alta da` acolo vorbeam de minim o juma` de secol. Si aia cu bataie in minus.
...........................................................................
Stau tot pe banca, si tot la umbra. Sunt la joc. Danțul de duminica. Tot cu mainile in poala. Da` s vesele, tinere si frumoase. Cu parul lung lung, impletit in doua cozi zdravene, cu funde rosii sau verzi la capat. Au fuste largi cloche, bufante. Pana`n genunchi. Cam unguresti. Dupa moda ungureasca sunt practic si pantofii. Un fel de hibrid intre pantof si sanda . Cu toc jos. Da` toc.
In mod normal, fetele ar trebui sa miroasa umpic a motorină. Sambata seara se spala pe cap cu o solutie de apa si petrol. Ca sa straluceasca parul. Practic tin paduchii departe. Tot cu petrol dezinfecteaza toata gospodaria. Podele, lemnarie. Nu termină, nu au voie la dans.
Ele cum miros efectiv nu stiu. Nu ma apropiu-practic nici nu am ce cauta in peisaj. Jocul e facut de mult. Fiecare dintre ele au cate-un draguț in sat. Se stie foarte bine cand , si la ce moment, ăsta se va apropia de ele sa la cheme la joc. Da` in continuare nu aud nici ce vorbesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu