miercuri, 24 februarie 2010

un chel, un sofer de tir, un estropiat si niste tigani

Neamuri o data, neamuri a doua oara. Si a treia. Cuvant spus cu voce tare. Nici vorba de fereala, sau alta minima discretie nu-i asa. Ma uit inspre masa cu pricina. Un chel la 55-60 de ani cu dinti de plastic il râgâie(cuvantul) si tot face cu capul semne vezi doamne spre o masa unde, 5 tigani frumosi cu mustata stufoasa perciuni misto si fata smeada vorbesc tiganeste. Au clopurile (palarii) in cap-alea negre cu boruri largi. Cel mai pirpiriu dintre ei bate 100 de kile cum ma vezi si cum te vad. Tiganul cel mai batran bea "....iti da aripi..." din pahar. Cand ia paharul in mana ultimile degete de la mana i se ridica voluntar in sus delicat. O dulceata. Mai are in pahar dar isi toarna si diferenta de "chestie" (iti da aripi) din doza. O scutura discret si de ultima picatura. Evident. In rest, o cafea inca pe masa si atat. La masa spiritualului dimpotriva. O bere o vodca masura mare si nu mai stiu ce. Degeaba. De 10 minute subiectul e acelasi. Neamuri. Cu mici nuanțe. La un moment dat aud neamurile tale. Adica neamurile lui ala micu`. Infirmul. Mi se pare corect. Incepe sa-l ia la misto pe tipul pirpiriu care pana una alta le-a dat de baut -cand au intrat inauntru` ala micu era cu initiativa intreband gloata ce beti. Ei se faceau ca tocmai au scapat ceva pe jos.Printre randuri stiu ca ala micu` e doctor pediatru. Am fost o data cu nepoata mea la o clinica foarte publica si cand am intrat in cabinet inauntru l-am vazut pe asta in cabinet. Singur in halat alb. Sar`mana zice nepoata-mea foarte educata, zic lasa nepoată a mea nu-ti cheltui politeturile dgeaba ca am gresit usa. M-am intors la receptie si intreb că n-au pază ? Lasa pe toti sa intre in clinică. Că cum adică zice aia de la receptie. Pai asa zic. Aveti un bohoutz (clovn) de la circul globus si voi nici nu stiti.
-Sa vă fie rusine ca ala-i doctorul nostru pediatru foarte competent.
-Cum măah zic doctor pediatru ? Sperie copii doamnă. Bașca ca daca vine un copil de 10 ani deja ii scuipa seminte in cap lui nenea doctor. Inteleg ca-i publica sanatatea, da` numai decat importantă. Iar acu` vad ca ne dati doi la pret de unu. ..
Fac literatura ho nu dati.
Stiu ca-i medic pediatru si stiu de mult de prin anii 80 pe cand locuia pe langa ai mei. Acum banuiesc ca-i pensionar si se vede pe el ca s-a apucat de bautura. Trist, probabil ca-si gaseste prieteni care-l beau. Mai iau o cafea. Iti place ?
-E misto da` mi-a adus-o mai scurta.
- Nu mă, fata.
- Ai simtu` umorului. Tipa daca n-are 40 n-are niciun an.
- Pai are zice. Barba-su` e la parnaie. Am luat-o de la XXX- si-mi zice numele. (bar-bordel).
-Bravo ii zic. Tot zgarcit. Ai luat-o ieftin.
- Nu mă, zice. Nu stii ca s-a inchis ? Si oricum fata nu presta. Era un fel de adjunctă. Cu scriptele.
- Asa ti-a zis ea ?
-Da mah. E de pe undeva din moldova.
Ma uit mai atent la ea. Tipa imi pare unguroaica dintr-un sat apropiat. Umpic tiganca. Zic.
-As matura in față in locul tau.
-O sa pun sa mature.
- Tiganii se scoala, unul merge la bar sa onoreze consumatia, ceilalti ies afara. Doi aluneca usor pe gresia acoperita de zapada. Iese si ala micu`. Si-a lasat in pahar mai bine de 100 de grame de vodca. El in schimb cade. Ma uit spre "masa lui". Niciunul nu face un gest. Il imbrancesc pe tipul de langa mine.
-Du-te ma si ridica-l. Dupa care merge dupa matura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu